Dječji vrtić „Sveti Franjo“ u Kiseljaku obilježio deset godina rada

Proslava 10. obljetnice rada Dječjeg vrtića „Sveti Franjo“ u Kiseljaku upriličena je 1. listopada svečanom priredbom i sv. misom zahvalnicom.

Aula Vrtića bijaše malena da primi sve goste, dobročinitelje i roditelje djece. Nazočnima se na početku programa obratila s. Jelenka Puljić, ravnateljica Vrtića, izražavajući svima dobrodošlicu: dobročiniteljima Ircima kao i svima zaslužnima tijekom proteklih deset i više godina otkad je položen kamen temeljac do danas, općinskoj vlasti Kiseljaka na čelu s gradonačelnikom, sestrama i roditeljima djece.

Djeca vrtića i njihove odgajateljice poklonili su gostima program pun plesa, pjesme i veselja… Goste dobročinitelje djeca su iznenadila irskim narodnim plesom, a sve su do suza nasmijali izvodeći predstavu o rađanju ideje da se u Kiseljaku izgradi dječji vrtić za koju je tekst napisao fra Ante Marić.

Dječji vrtić izgrađen je na zemljištu koje su sestrama franjevkama darovala braća franjevci provincije Bosne Srebrene. U izgradnju se Božjom Providnošću uključila karitativna organizacija St. Joseph & The Helpers Charity iz Irske na čelu s gosp. Arthurom McCluskeyem, i većim dijelom financirala izgradnju i opremanje dječjeg vrtića u Kiseljaku. Nakon iznenadne smrti gosp. Arthura (2011.), njegova sestra Pat i članovi Udruge nastavljaju skrbiti o vrtiću. U veljači 2006. Vrtić je otvorio svoja vrata prvoj skupini djece, a danas njegove usluge koristi 120 djece raspoređenih u pet odgojno-obrazovnih skupina.

Euharistijsko slavlje predvodio je fra Jozo Marinčić, provincijal Bosne Srebrene u zajedništvu s kreševskim gvardijanom i župnicima okolnih župa. Svečarskom raspoloženju pridonio je i raspjevani kiseljački zbor U uvodnoj je riječi o. Provincijal rekao kako je obilježavanje obljetnice prigoda za rezimirati proteklih deset godina rada, zahvaliti sestrama i djelatnicima Vrtića, djeci koja su prošla kroz vrtić tijekom tih godina i koja su uvijek bila tu kao podsjetnik na Isusovu riječ: Ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u Kraljevstvo nebesko (Mt 18,3) I kao što djeca stoje pred svojim roditeljima, očekujući od njih sve, tako i mi stojimo pred Bogom u stavu djece Božje i tražimo i očekujemo od njega sve.

U homiliji je fra Jozo istaknuo važnost odgoja i uzvišenu ulogu odgajatelja. Djeca su Božji dar, najprije roditeljima, a onda i odgajateljima. Svako jutro roditelji u vrtiću ostavljaju ono najvrjednije što imaju. A dijete je kao čist list papira. Od roditelja i odgajatelja (i od svih nas!) ovisi kakvim će sadržajem biti taj list ispisan. Izazovna i poticajna ali iznimno odgovorna zadaća. Djeca u vrtiću primaju ne samo znanje nego se odgajaju za vrjednote i rastu u vjeri. Odgajateljice nadopunjuju ono što ponekad nedostaje u roditeljskom odgoju zato je itekako važno povjerenje i kvalitetna komunikacija odgajatelja s roditeljima. Odgajatelji uz roditelje jednako gledaju i doživljavaju ljepotu rasta i razvoja djece…

Na kraju misnoga slavlja, nazočnima se obratila s. Zdenka Kozina, provincijska predstojnica. Na tragu onoga što je govorio i o. Provincijal i s. Zdenka je istaknula neprocjenjivu vrijednost odgoja, citirajući Roberta Fulghuma, američkogautora uspješnice „Sve što trebam znati, naučio sam u vrtiću“: „Sve što trebam znati o tome kako treba živjeti, što raditi i kakav biti, naučio sam još u vrtiću. Mudrost me nije čekala na vrhu planine, na kraju dugog uspona školovanja, nego se krila u pijesku dječjeg igrališta.“ I praveći popis od desetak pravila zaključuje: „Sve što trebate znati sadržano je negdje u ovom popisu. I zlatno pravilo, i ljubav, i temeljna pravila higijene. Ekologija i politika, ravnopravnost i zdrav život…“

Odgajateljima i djelatnicima Vrtića zahvalila je na predanom i nesebičnom radu i naporima da u ozračju ljubavi djeca koja su im povjerena rastu ne samo u dobi nego u mudrosti i milosti. Obraćajući se sa zahvalnošću dobročiniteljima kazala je kako djeca uče ono što doživljavaju: „…oni u vama vide Božju produženu ruku i uče se tako primanju i davanju“.

Nazočnima su se obratili i dobročinitelji, članovi Udruge St. Joseph & The Helpers Charityiz Irske: Pat, Donal i Dermot, izražavajući svoju radost što su mogli biti dionici ovoga projekta i što su mogli pomagati, svjesni da se Bog ne da nadmašiti i da su već dobili sve što su dali.

Fra Jozo je zahvaljujući još jednom Bogu za ovaj dan i desetogodišnji rad jednostavno poručio: „Nemojte se umoriti činiti dobro!“

ŠSF


Nalazite se ovdje: Naslovna Apostolat Odgojno-obrazovni rad Vrtići Vrtić „Sveti Franjo“ – Kiseljak Dječji vrtić „Sveti Franjo“ u Kiseljaku obilježio deset godina rada