Zdravstveno djelovanje danas

Danas još mnoge sestre rade u zdravstvu, u državnim bolnicama i staračkim domovima. Na području Bosne i Hercegovine: Čapljina, Mostar, Sarajevo i Široki Brijeg; u Hrvatskoj: Zagreb i Dubrovnik i inozemstvu.

Zdravstveni rad sestara u inozemstvu nastao je kao rezultat potrebe materijalnih dobara za uzdržavanje sestara. Iz takve potrebe sestre su našle radno mjesto u Staračkome domu u Heilbronnu. Na molbu njemačkog Caritasa god. 1967. sestre su otišle u Platenhardt kraj Stuttgarta gdje su ostale godinu dana, kad su prešle u Heilbronn i tamo ostale sve do danas. U početku su obavljale različite poslove, od njege bolesnika do upravnih i kućanskih poslova. Danas sestre u ovom domu rade samo kao njegovateljice.

Osim njege bolesnika u ustanovama, sestre su se prema potrebama i mogućnostima, nekoć više, a danas samo u pojedinačnim slučajevima, posvećivale i posvećuju njezi bolesnika po privatnim kućama.

U sklopu sestarskoga samostana u Mostaru, od rujna 2000. godine, postoji dio kuće opremljen za bolesne sestre kojima je potrebna svakodnevna njega.

U sklopu sestarske kuće u Ljubuškome postoji zubna ordinacija u kojoj kao stomatologinja radi s. Josipa Bešlić.

Da bi zadovoljile potrebe radnih mjesta u bolnicama i klinikama sestre se trajno stručno usavršavaju.

Nalazite se ovdje: Naslovna Apostolat Zdravstvo Zdravstveno djelovanje danas