Uskrs

Sve ono što smo ovih dana u Velikom tjednu proživljavali i pratili, sve ono što se dogodilo i što je ispisivala jedna Ljubav, koliko god je uzvišeno i dragocjeno, sve bi to bilo pusta tlapnja i ostalo bi u grobnoj jami da se nije dogodio Uskrs.

Sve ono što se događalo i što smo svakog dana Velikog tjedna promatrali i gledali, što se u nas utiskivalo poput blagotvornog lijeka, sva ona muka i stradanja nevinog Nazarećanina dobili su svoj smisao njegovim uskrsnućem i nisu nestali u mraku groba. Uskrs mijenja sve. Bez njega gubimo sve, a s njim dobivamo sve. Uskrs daje smisao svemu. Jedan benediktinski opat ovako razmišlja o Uskrsu:

Uskrs: Isusova rođenja

„U krilu Očevu Isus se rodio jednom što traje vječno i tim rođenjem On je besmrtni Bog.

U Marijinu krilu Isus je rođen jednom zauvijek i tim rođenjem je postao smrtni čovjek.

U krilu groba Isus je još jednom danas rođen, jednom zauvijek, i tim rođenjem je besmrtni čovjek.

Bog je Djevica, Marija je Djevica i grob je djevica.

O sjaju Isusovih rođenja! O Bože, od Boga rođeni, Svjetlo od Svjetla! O Bože, koji si postao čovjekom, od Marije rođeni! O Bože koji si postao čovjekom iz groba rođeni da više nikada ne umreš!

Prvo Isusovo rođenje za nas je izvor slave. Drugo rođenje donosi nam milost. A ono koje danas slavimo pomaže nam da učinimo prijelaz iz milosti u slavu.

Slijedimo Isusa, slijedimo Isusa! S njim budimo Božja djeca, s njim budimo Marijina djeca, s njim prijeđimo kroz smrt i kroz grob. S njim ćemo unići u besmrtnost.

Recimo: Isus! Kliknimo: Uskrsnuo je! Kliknimo: Aleluja!“

Molitva

Uskrsnuli moj Spasitelju, gledam te sjajnog i preobraženog. Nakon muke i raspeća, smrti i pokopa, sada si slavni Pobjednik. Nestala je sjena križa koja te pratila od Betlehema pa do Kalvarije. Sada si ušao u vječnu radost i slavu. Nestala je tama koja se vukla putovima Palestine i sve prekrila na Kalvariji. Sada si u svjetlu koje ne prestaje. Samo si ti mogao u tami zapaliti svjetlo koje više nitko ne može ugasiti. Nestala je ograničenost prostora i vremena koja te sputavala dok si boravio s nama. Sada si prisutan svugdje i svi možemo komunicirati s tobom. Nestala je tišina Velike subote i zazvonila su uskrsna zvona. Neka zvone radost tvoga uskrsnuća. Neka nas obraduju svojim brujom koji nam naviješta tvoju pobjedu. Neka nam naviještaju da samo s tobom možemo i mi prijeći svoj put i doći do uskrsnuća.

http://glasnik.isusovci.hr

 

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovna Duhovnost Duhovnost ŠSF Duhovni poticaj Uskrs