Uskrsni aleluja

Smisao našega sadašnjega života treba da bude hvaliti Boga, jer će vječna radost našega budućega života biti također hvaliti Boga. Nitko ne može zavrijediti budućega života ako se za nj sada ne priprema. Dakle, sada hvalimo Boga, ali ga i molimo. Slavu i hvalu obavljamo veselo, a s poniznom su molitvom povezani uzdisaji. Obećano nam je nešto što još nemamo. A jer je istinit onaj koji je obećao, radosno se nadamo. Budući da to još nemamo, željno uzdišemo. Dobro je da ustrajemo u želji, dok ne postignemo što nam je obećano. Tada će nestati uzdisaja, a započet ćemo s vječnom hvalom i slavom.

Radi ta dva vremenska razdoblja: sadašnjega punog kušnja i patnja i budućega u kojem ćemo biti posve sigurni i vječno veseli, ustanovljeno je i slavljenje dvaju liturgijskih vremena: prije Uskrsa i poslije Uskrsa. Vrijeme prije Uskrsa označava patnju u kojoj se sada nalazimo. Vrijeme poslije Uskrsa koje sada proživljavamo, označava blaženstvo u kojem ćemo jednom živjeti. Ono što slavimo prije Uskrsa, to stvarno i proživljavamo, a ono što slavimo poslije Uskrsa, to nam označava što još ne posjedujemo. Zato se kroz ono prvo razdoblje vježbamo u postu i molitvi, a u ovo drugo, kad nema posta, živimo s hvalom na usnama. To označava Aleluja što ga u tom razdoblju pjevamo.

Na našoj Glavi oba su vremena dosta jasno označena. Muka Gospodnja slika je našega sadašnjega mučnog života, jer treba raditi, mučiti se i na kraju umrijeti. Kristovo uskrsnuće i proslavljenje predstavlja nam budući blaženi život.

Braćo, sada vas potičem da hvalite Boga. To je ono što zapravo svi sami sebi kažemo kad izgovaramo Aleluja.

Hvali Gospodina, ti kažeš drugome, a drugi tebi. Kad svi potičemo jedni druge, svi zapravo i čine ono na što jedni druge potiču. Ali, hvalite Boga cijelim svojim bićem, to jest neka ne hvali Gospodina samo vaš jezik i vaša usta nego i vaša savjest i vaš život i vaša djela.

Stoga hvalimo Boga kad se sastanemo u crkvi. Ali kad se svaki povrati svome svakidašnjem životu, kao da prestane hvaliti Boga. Onak koji ne prestaje dobro živjeti, taj uvijek hvali Boga. Tada prestaješ hvaliti Boga kad bježiš od pravednosti i od onoga što se njemu sviđa. Živiš li uvijek dobrim i svetim životom, onda tvoj jezik šuti, ali ti je život glasno i jasno svjedočanstvo i Bog sluša kucaje tvoga srca. Kao što, naime, mi svojim ušima slušamo svoje riječi, tako i Bog čuje i vidi sve naše misli.

//Iz Tumačenja psalama, svetog Augustina, biskupa//

 

 

 

Nalazite se ovdje: Naslovna Duhovnost Duhovnost ŠSF Duhovni poticaj Uskrsni aleluja