Osnutak i razvoj Družbe

Družba Školskih sestara franjevaka Krista Kralja ima svoje korijene u Družbi Školskih sestara franjevaka iz Graza (Austrija) koju je ustanovila s. Franciska Antonija Lampel (1843.) i u njoj utvrđivala franjevački duh prema statutima zasnovanim na Pravilu Trećega reda sv. Franje.

Godine 1864. došle su prve četiri sestre iz Graza u Maribor, a godine 1869. mariborska se podružnica, zalaganjem s. Margarete Pucher, odijelila od kuće matice u Grazu i postala samostalnom Družbom s matičnom kućom i sjedištem u Mariboru. Mariborski biskup Maksimilijan Stepišnik imenovao je 13. rujna 1869. godine s. Margaretu, utemeljiteljicu nove Družbe, prvom vrhovnom predstojnicom. Prvotni cilj nove Družbe bio je učvrstiti franjevački duh služenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti s djecom i djevojkama, posebice u korist onih iz najsiromašnijih društvenih slojeva.

Duhovni  i zajednički život temeljio se na Pravilu trećeg reda sv. Franje, na Statutima izvorne Družbe i uputama crkvenih dokumenata.

Do kraja 19. stoljeća Družba se proširila slovenskim krajevima, a potkraj 19. i početkom 20. stoljeća i u druge dijelove Austro-ugarske monarhije (sadašnja BiH i Hrvatska) i prešla je granice Europe da bi stigla u Afriku (Egipat) i u Sjedinjene Američke Države. Između dva svjetska rata sestre su također došle i u Južnu Ameriku.

Danas je Družba prisutna u 14 zemalja. Osim već spomenutih, Družba djeluje u Austriji, Italiji, Srbiji, Argentini, Urugvaju, Paragvaju; Njemačkoj, DR Kongu i Švicarskoj.

Sveta je Stolica 9. svibnja 1922. odlukom DECRETUM LAUDIS Kongregacije za redovnike priznala Družbu redovničkom ustanovom papinskoga prava i odobrila njezine prve Konstitucije. Iste godine Družba je prvi put podijeljena na provincije. Na Vrhovnom kapitulu 1935. naziv Družba školskih sestara franjevaka proširen je dodatkom “Krista Kralja”.

Zbog ratnih prilika godine 1941. sestre su bile prisiljene napustiti kuću maticu u Mariboru, a vrhovno je sjedište premješteno u Rim (Via dei Colli della Farnesina 140). Od 2004. godine vrhovno sjedište je u Grottaferrati (Rim).

Naziv: Školske sestre franjevke Krista Kralja

Utemeljiteljica: S. M. Margareta Pucher (Kapela kod Radgone, 6. ožujka 1818. – †Maribor,  6. ožujka 1901.)

Mjesto i datum ustanovljenja: Maribor (Slovenija), 13. rujna 1869.

Matična kuća: Do 1941. u Mariboru. Godine 1941. kuću su zauzeli Nijemci, a poslije su je nacionalizirali komunisti. Godine 1999. slovenska vlast ju je djelomice vratila Družbi.

Generalna kuća: Godine 1941. dopuštenjem Svete Stolice premještena je iz Maribora u Rim. Danas je na adresi: Via Bruno Buozzi 1; 00046 Grottaferrata (RM).

Pri talijanskoj državi je registrirana kao: Congregazione – Ente morale 513, Casa generalizia della congregazione delle suore scolastiche francescane di Cristo Re (Tribunale civile di Roma).

Vrhovna predstojnica: S. M. Klara Šimunović, rođena 19. listopada 1961. u Sinju (RH), izabrana na redovitome Vrhovnome kapitulu 10. lipnja 2011., u Grottaferrati pokraj Rima.

Danas Družbu čini 9 Provincija i Rimska regija s generalnom kućom, a broji ukupno 1040 članova.

Mariborska provincija Bezgrješnog začeća (Slovenija)

Splitska provincija Presvetog srca Isusova (Hrvatska) s delegaturom u Kongu

Tršćanska provincija Svetoga Petra i Pavla (Italija)

Lemontska provincija Svetog Franje Asiškog (SAD)

Mostarska provincija Svete obitelji (B i H)

Provincija Svetoga Josipa Argentina/Uruguay

Bosansko-hrvatska provincija Prečistoga srca Marijina (BiH)

Koruška provincija Prečistoga srca Marijina (Austrija)

Provincija Uznesenja Marijina Paraguay

Rimska regija Bezgrješnog Začeća

Provincija Svete obitelji – Mostar

Nalazite se ovdje: Naslovna O nama Povijest Osnutak i razvoj Družbe