Prihvaćanje života ŠSF

Oni koji po Gospodnjem nadahnuću dođu k nama s nakanom da prihvate ovaj život neka budu dobrohotno primljeni. U prikladno vrijeme neka budu predstavljeni poglavarima koji imaju vlast primiti u bratstvo.

Poglavari neka se uvjere da pripravnici istinski prihvaćaju katoličku vjeru i crkvene sakramente. Ako su prikladni, neka budu uvedeni u život bratstva. I neka im se brižno protumači sve što se tiče ovoga evanđeoskoga života, osobito one Gospodinove riječi: „Hoćeš li biti savršen, prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom. I hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom“.

Tako neka pod Gospodnjim vodstvom započnu život pokore, znajući da se svi trajno imamo obraćati. U znak obraćenja i posvećenja evanđeoskom životu neka obuku poniznu odjeću i neka se jednostavno vladaju.

(Pravilo i život braće i sestara Trećeg samostanskog reda svetoga Franje, 4-6)

 

Kako postati školska sestra franjevka? Prvi i temeljni uvjet je biti pozvana, prepoznati u svom srcu želju i čežnju za nasljedovanjem Gospodina Isusa po primjeru sv. Franje u zajednici ŠSKK-a na njima vlastit način posvećenja kroz molitvu i služenje - apostolat.

Kada jedna djevojka osjeti Božji poziv i poželi postati školska sestra franjevka, javi se sestrama koje djeluju u njezinoj župi, svom župniku ili izravno sestri koja je odgovorna za pastoral zvanja naše Provincije.

Uz molbu za prijem u kandidaturu treba priložiti:

-         krsni list,

-         potvrdu o krizmi,

-         liječničko uvjerenje,

-         kratak životopis,

-         školsku svjedodžbu,

-         popunjeni upitnik,

-         mišljenje župnika o prikladnosti za redovnički život i

-         slobodni list.

U suradnji sa sestrom zaduženom za početni odgoj, Provincijalna predstojnica razmatra zamolbu i prima je u kandidaturu. 

Ulaskom u samostan ne prekida se veza s obitelji. Što više, povezuju se još jače na duhovni način preko molitve. Ne zanemaruje se niti održavanje kontakata bilo posjetima ili na drugi način, vodeći uvijek računa, kao i u svemu, o umjerenosti. Na poseban način i sama redovnička zajednica povezuje se u duhovnom prijateljstvu s obiteljima svojih članova.

Došavši u samostan, kandidatkinja se polako upoznaje sa samostanskim načinom života. Predstojeće vrijeme provodi u kući odgoja, po svršetku kandidature podnosi molbu Provincijalnoj upravi koja saslušavši mišljenje odgajateljice odlučuje o pripuštanju kandidatkinje u postulaturu.

U prosuđivanju osobito se vodi računa o sljedećim kriterijima:

-         poznavanje kršćanske vjere i praktično življenje sakramenata;

-         dovoljna jasnoća namjera i motiva;

-         uravnoteženo i objektivno zapažanje pozitivnih i negativnih pojedinosti u sebi i u drugima;

-         otvorenost i uspostavljanje zdravih međuljudskih odnosa;

-         spremnost na rad i uzajamnu pomoć;

-         pravilna uporaba slobode i vremena;

-         sposobnost samoodlučivanja;

-         spremnost slijediti Krista u siromaštvu, čistoći i poslušnosti.

(Prema: Konstitucije i Odredbe Družbe ŠSFKK, Odgojni plan Družbe, Statuti Provincije Svete obitelji)

Fotogalerija

Nalazite se ovdje: Naslovna Redovnički poziv Prihvaćanje života ŠSF