Duhovna obnova za učenice Ženskog đačkog doma iz Splita

Svake godine, pa tako i ove, naše odgajateljice organiziraju duhovnu obnovu za djevojke iz Ženskog đačkog doma iz Splita. Ove godine odlučeno je da duhovna obnova bude od 22. do 24. veljače 2019. u duhovnom centru „Biskup fra Paškal Buconjić“ u Bijelom Polju nedaleko od Mostara koji vode Školske sestre franjevke.

Hvala ti što sam stvorena tako čudesno, što su tvoja djela predivna. (Ps 139)

Imale smo dobar predosjećaj s obzirom na duhovnu obnovu. Na put smo krenule u petak u jutarnjim satima. U autobusu smo počele s pripremom za obnovu: čitale smo meditacije, molile krunicu i slušale duhovnu glazbu.

Voditeljica naše duhovne obnove, sestra Ljilja Pehar i sestre Franka i Marija priredile su nam srdačnu dobrodošlicu i bile su sretne što smo baš mi, skupina djevojaka iz Splita, odabrale doći kod njih. Cijeli je centar predivno i pažljivo uređen, počevši od soba u kojima smo bile smještene, blagovaonice, kapelice, dvorane i okoliša. Nakon smještaja uslijedio je jako ukusan ručak baš kao i svaki naredni obrok. Zahvaljujemo sestrama koje su kuhale i pripremale za nas i u sve to uložile puno truda i ljubavi.

U poslijepodnevnim satima išle smo u Mostar gdje su nas tri prekrasne djevojke vodile u obilazak grada. Na kraju smo stigle pred crkvu sv. Petra i Pavla gdje nas je dočekao fra Ante Marić koji nas je proveo kroz crkvu, bogatu samostansku knjižnicu i podrume u kojima je postavljena izložba koja govori o povijesti same crkve, ali i o povijesti franjevačkog reda u tom gradu. Nakon razgledavanja i poučnih riječi sudjelovali smo na sv. misi. Na povratku u duhovni centar imali smo zajedničku molitvu prije spavanja.

U subotu je cijeli dan bio predviđen za duhovni program. Zbog jakog vjetra morale smo odustati od obilaska samostanskog imanja i vanjskih aktivnosti, ali zato je svaka minuta u centru za nas bila dragocjena. Dan smo započele sv. misom i molitvom, a nakon toga nam je sestra Ljilja govorila o tome kako je svaka od nas čudesna i posebna u Božjim očima. Zajedno s psalmistom govorile smo Bogu riječima 139. pslama: Hvala ti što sam stvorena tako čudesno, što su tvoja djela predivna.

Zatim je uslijedilo gledanje filma „Čudesna ljubav“ o starozavjetnom proroku Hošei koji nas je jako dirnuo. Nakon odmora nastavile smo druženje u dvorani čitajući Evanđelje po sv. Luki. Svaka od nas je odabrala i protumačila dio koji nas je najviše dotakao.

U večernjim satima iznosile smo svoja svjedočanstva, otvarale smo se pred svima i kazivale različita životna iskustva koja smo proživjele bez obzira na naše godine i mladost i ono što nas još čeka u budućnosti. Govorile smo o iskustvima u kojima smo spoznale Boga kao jedinu nadu u bolje sutra. Rekle smo ono što nas muči i tišti cijeli život, ono čega se stidimo i ustručavamo podijeliti s drugima. Plakale smo skupa od tuge, ali i od sreće što se mnogo stvari dobro završilo. Dan smo završile pjesmom i molitvom u kapelici.

U nedjelju ujutro, nakon zajedničkog doručka i razmjene iskustava, oprostile smo se sa sestrama i uputile u Međugorje na sv. misu i Brdo ukazanja.

Zauvijek ćemo pamtiti Bijelo Polje i ovu duhovnu obnovu. Svaki dan se prisjećamo raznih trenutaka i ne zaboravljamo se osmjehnuti, pozdraviti i zagrliti kako nas je poučila s. Ljilja.

Sve što je lijepo kratko traje, a nakon svega ovoga radosno idemo u nove učeničke i radne pobjede. Nadamo se ovom istom i sljedeće godine. Još jedno veliko i neizmjerno hvala na svemu.

Dora Pašalić i Matija Knezović

Nalazite se ovdje: Naslovna Vijesti Najnovije vijesti Duhovna obnova za učenice Ženskog đačkog doma iz Splita