Seminar iz franjevačke duhovnosti

Tijekom mjeseca ožujka u naša tri samostanska središta, Mostaru (4. - 6. ožujka), Međugorju (8. - 10. ožujka) i Bijelomu Polju (22. – 24. ožujka) , održan je seminar iz franjevačke duhovnosti Sveti Franjo – život, poziv i poslanje. Seminar je vodila s. Ivanka Mihaljević, sestra Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina.

Lakoća i jednostavnost kojom je s. Ivanka prenosila najljepše dijelove iz Franjinog života pridonijeli su i stvaranju franjevačkog ozračja vedrine, zahvalnosti, blagoslivljanja i radosti. Uz pregršt poticajnih misli mogle smo iznova zakoračiti na Franjine staze koje vode Isusu Kristu.

Sestra Ivanka nam je govorila o potrebi razgovora s vlastitom dušom po uzoru na psalmiste: Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina... ili Što si mi, dušo, klonula i što jecaš u meni... Potom nam je čitala ikone na kojima su prikazani sveti Franjo i Klara. Za Franju je Evanđelje životno važno stoga je s. Ivanka u svom izlaganju s riječju Božjom povezala naš život i naše zavjete. Franjino obraćenje trajalo je cijeloga života. Uvijek se pitao: Gospodine, što želiš da učinim? I mi smo pozvane svakodnevno se obraćati u svojim mislima, riječima i djelima.

Poslanje redovnice je biti ikona Isusa Krista, biti pokaznica za sve one koji traže: „Pokažite nam Isusa!“. Stoga nas je potakla graditi svoju zajednicu na temeljima Evanđelja, izgrađujući je franjevačkim krepostima jednostavnosti, malenosti, poniznosti, prirodnosti, zahvaljivanja, blagoslivljanja, radosti. Naglasak je ponajviše bio na zahvaljivanju, baš poput svetog Franje Hvaljen budi, Gospodine moj,…

Bio je ovo svojevrstan poticaj da zavirimo u Franjevačke izvore kako bismo susrele Manjeg brata i od njega naučile živjeti ljepotu Bogu posvećenog života u odgovornosti, svjesnosti i radosti.

Na sva tri seminara sudjelovao je velik broj sestara Provincije koje su okrijepile ruke klonule i koljena klecava te se, ohrabrene riječju i odlučne početi ispočetka, vratile u svoju svakodnevicu.

s. Ivana Markotić

Nalazite se ovdje: Naslovna Vijesti Najnovije vijesti Seminar iz franjevačke duhovnosti