Nagrada za maslinovo ulje

Maslina je stablo prepuno simbolike. Od starozavjetne priče o Noinoj arci i golubici koja se nakon velikog potopa u arku vratila s maslinovom grančicom u kljunu, kao znakom saveza između Boga i Noe, do momenta u Novom zavjetu kada Isus, noć prije nego će završiti pred Pilatom, odlazi u maslinik i obraća se Ocu.

Zato se prirodnim čini da časne sestre iz Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja, Provincije Svete Obitelji, na svom velikom posjedu u Potocima, Bijelo Polje, uzgajaju masline, čak 3.600 stabala na zemljištu oko 12 hektara. Posjed im je u nasljedstvo ostavio pokojni biskup Paškal Buconjić, a na nedavno održanoj 21. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2019. (21. do 24. ožujka u Neumu), franjevke su primile nagradu "Don Frano Ivanišević" za unaprjeđenje zemljoradnje koju im je dodijelio Zadružni savez Dalmacije, ali i priznanje za kvalitetu maslinovog ulja. Vrijedne časne obrađuju maslinike te proizvode najkvalitetnije ulje od plodova biblijskog stabla. 

Nagradu je u ime franjevki primila sestra Franka, otkrivši kako ih je na putu do Noćnjaka poticao Federalni agromediteranski zavod Mostar. 

"U ovu smo priču ušle sasvim slučajno. Zemlja na kojoj smo posadile masline oduzeta je '49. godine prošlog stoljeća, a nakon promjena i preko naših ljudi, napose Veselka Čule, ušle u taj posjed i posadile masline. A kada u nešto uložiš, vuče te da i dalje na tome radiš, brineš se. Sada se učimo maslinarstvu o kojem još uvijek ne znamo puno, ali učimo od ljudi koji znaju, potiču nas i stručno vode, daju nam savjete, dolaze, pogledaju, kažu što treba. Mi pomalo pratimo i radimo po njihovim uputama", pojašnjava sestra Franka dodavši da, kada je berba, onda se u posao uključuje tko god može. 

"U berbu idemo svi, tko god može, izađe brati. Kada je u pitanju rezidba, imamo ljude koji ju obave. Sve druge stručne radnje naprave radnici, po savjetu struke", kaže sestra Franka objasnivši kako imaju dva maslinika. 

"Jedan je stariji iako su i ta stabla mlada i nalazi se neposredno uz samostan. Drugi je mlađi, veliki maslinik u kojeg časne sestre često idu prošetati. Maslina je prekrasno stablo, pogledajte ju samo, a maslinik je mjesto gdje dišeš sa stablom, pratiš ga kako raste. Napose, kad daje plod, pokazujući da je izdržljivo i zahvalno, nastojimo mu uzvratiti ljubavlju za sve ono što nam daruje", zaključila je sestra Franka. 

https://www.agroklub.ba/vocarstvo/casne-sestre-proizvode-odlicno-maslinovo-ulje/49633/

Nalazite se ovdje: Naslovna Vijesti Najnovije vijesti Nagrada za maslinovo ulje