Sveta misa za pokojne sestre Provincije

O Spomenu svih pokojnih članova Franjevačkih redova, 3. studenoga 2021., slavljena je sveta misa za pokojne sestre Provincije, koje su od svoga dolaska u Hercegovinu do danas pokopane na raznim ovozemnim počivalištima.

Euharistijsko slavlje u samostanskoj kapeli sv. Franje u Bijelome Polju predvodio je biskup u miru mons. dr. Ratko Perić, a suslavili su don Ante Luburić, biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i bjelopoljski župnik don Rajko Marković. Osim sestara Provincije na sv. misi je u velikom broju sudjelovala i rodbina pokojnih sestara te župljani Bjelopoljci.

„U svjetlu proslave Svih Svetih i Dušnoga dana, kada se na poseban način očituje „općinstvo svetih“ odnosno životno zajedništvo hodočasničke zemaljske Crkve i vječne nebeske Crkve, okupljeni smo i mi danas u posebnom sjećanju i molitvi za duše naših preminulih sestara, u sjeni, rekla bih, jedinstvenog groblja, na našemu Grubanu. Idući ususret 90. obljetnici Provincije jednostavni nam humci i ispisana imena sestara govore o povijesti 'Božjega hoda s nama', o stvarnosti koja se nastavlja, a mi smo njezini sudionici“, istaknula je provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina na početku euharistijskoga slavlja, zahvaljujući o. Biskupu i svima nazočnima za dolazak i molitveno zajedništvo za pokojne sestre.

Zbog kišnog jesenskog vremena nije bilo moguće slaviti sv. misu ni zajednički pohoditi sestarsko groblje, ali su i sestre i rodbina, unatoč nevremenu, obišli grobove svojih dragih, pomolili se i zapalili svijeću.

Od 1918. godine uz samostan u Bijelome Polju nalazi se sestarsko groblje Gruban gdje dosad počivaju tijela 154 sestre. U grobljima Srebrenica u Međugorju i Mekovac u Širokom Brijegu te na ostalim grobištima u BiH, Hrvatskoj i Sloveniji počivaju još 43 sestre.

 

Nalazite se ovdje: Naslovna Vijesti Najnovije vijesti Sveta misa za pokojne sestre Provincije