Molitveno-odgojni seminari

„Na franjevačkom putu pogled je upravljen i na mladež. Bez mladeži nema budućnosti. Otvorenost za vizije, snove, nadanja mladog naraštaja priprema put dobroj budućnosti. Naša Kongregacija je nastala s ciljem odgoja mladeži; to je i danas jedna od djelatnosti kojoj se valja žurno posvetiti. Uz poteškoće mladeži vezane su poteškoće obitelji u kojima se mladi rađaju i rastu; ponekad je to ozračje bez vrednota. Mladi ljudi su ranjivi i očekuju od nas i od Crkve općenito odgovor na svoja traženja; mi moramo nastojati da ih ne razočaramo, nego da im pomažemo rasti u ljudskosti i u vjeri. Ova zbilja svima nama je izazov na koji trebamo odgovoriti očuvanjem duha mladenaštva, otvorenosti, dinamičnosti, odgovarajućom pripremom i dubokim duhovnim životom.“ (Zaključni dokument VI. Plenarnog vijeća Kongregacije školskih sestara franjevaka Krista Kralja, Gorica 2002.)

Želeći se vratiti svojoj prvotnoj karizmi, sestre su, između ostaloga, počele organizirati molitveno-odgojne susrete za djevojke koji se redovito održavaju od godine 1993. svakoga mjeseca tijekom školske godine. Svrha ovakvih susreta je pomoći djevojkama da otkrivaju smisao i vrijednost života te kroz molitvu i druženje produbljuju svoju vjeru i upoznaju uzvišenost i ljepotu poziva žene. Mnoge od njih posvjedočile su kako su, zahvaljujući seminarima, postale bliže Bogu i kako im je molitva postala svagdanja potreba koja mijenja i hrani njihov život. Molitveni susreti predviđeni su za različite uzraste, od trinaeste godine pa do odrasle dobi (studentice i radnice) i ispunjeni su različitim sadržajima. Većina ovih susreta održava se u Međugorju u Kući mira (Domus pacis). Obično su to vikend susreti, a jednodnevne susrete nastojimo povremeno organizirati pri našim kućama i samostanima, ali i na drugim mjestima odnosno župama u dogovoru sa župnicima i pastoralnim djelatnicima.Molitveni susreti imaju svoj dnevni red i program kao i određenu temu koja je kršćanski utemeljena i mladima životno bliska.

Mladi su otvoreni za duhovne obnove i rado se odazivaju. Ono što traže puno je više od obične zabave i druženja. Traže temeljitiju obnovu srca i duha. Traže svjedočanstvo ljubavi, razloge vjere i nade, traže Boga. Zato se sudionicama ovih seminara nastoji pružiti iskustvo osobne i zajedničke molitve, iskustvo zajedništva, međusobnog uvažavanja te ljepote življenja kroz igru i pjesmu. Iskustvo osobnoga i skupnoga rada pomaže im u međusobnom prihvaćanju i uvažavanju različitosti.

Sekcija za pastoral mladih i promicanje zvanja naše Provincije izradila je kalendar molitveno-odgojnih seminara za djevojke u školskoj godini 2013./2014. Život dakle, biraj! okvirna je tema i misao vodilja seminara, a odvijat će se prema slijedećem rasporedu:

1.      20. - 22. IX. 2013.    à za 8. razred

2.      18. - 20. X. 2013.      à za 3. i 4. raz. sred. šk.

3.      15. - 17. XI. 2013     à za studentice / djelatnice

4.      24. - 26. I. 2014.      à za 1. i 2. raz. sred. šk.

5.      7. - 9. II. 2014.        à za 7. i 8. razred

6.      7. - 9. III. 2014.      à za srednju školu

Redovito susreti započinju naznačenoga dana u 16 sati (petak), a završavaju nedjeljom oko 14 sati.

Prijave za seminar prima s. Petra Bagarić:

tel: 036/345-718; ili mob: 063/405-813.

 

Fotogalerija

Nalazite se ovdje: Naslovna Apostolat Odgojno-obrazovni rad Rad s mladima Molitveno-odgojni seminari